فهرست مطالب

نشریه زن در توسعه و سیاست
سال هجدهم شماره 1 (بهار 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/02/16
  • تعداد عناوین: 7
|
  • سارویه مذهبی*، رضا نصیری حامد صفحات 1-22

    خودآیینی از مولفه‏ های مهم دوران مدرن در قلمرو نظریه های سیاسی و اخلاقی به شمار می‏آید که دو رکن مهم آن یکی باور به استقلال رای آدمی در مقام تشخیص حقیقت و دیگری توان پی‏جویی اهداف خویش در عرصه عمل است. اخلاق مراقبت، به ویژه آرای کارول گیلیگان، با تاکید بر هویت رابطه‏ای (نسبتی) که به ویژه در زنان و شخصیت اخلاقی و مشی روان‏شناختی آن ها ظهور می‏یابد، برداشت متعارف از خودآیینی مدرن را زیر سوال برده است. از نظر طرفداران اخلاق مراقبت، مکاتب اخلاقی موجود، از جمله اخلاق عدالت، با تاکید بر اصول انتزاعی، جهان شمول و فرازمینه‏ ای، که گفتمانی عمدتا مردانه است، از توجه به الزامات نگاه مراقبتی نزد زنان غفلت کرده‏اند. در این مقاله، ضمن بیان نقدهای اخلاق مراقبت بر خودآیینی غالب در اخلاق مدرن، خوانش و فهم خاص اخلاق مراقبت از خودآیینی مورد توجه قرار گرفته و بر اساس تحلیل مفهومی نشان داده می‏شود که چگونه اخلاق مراقبت، ضمن توجه به دیگری در قضاوت‏های اخلاقی، خودآیینی را نیز فرو نگذاشته و آن را در نوعی مراقبت متوازن بازسازی می‏کند. یافته‏ های مقاله حاضر حاکی از امکان خوانشی از اخلاق مراقبت است که ضمن توجه به دیگری، از شکوفایی و تحقق فرد مراقبت‏کننده نیز غفلت نمی‏ورزد.

    کلیدواژگان: اخلاق عدالت، اخلاق مراقبت، خودآئینی، کارول گیلیگان، هویت
  • طاهره صادقلو*، شادی خوب، شیرین صاحبی صفحات 23-53

    در جهان امروز، کسب شخصیت اجتماعی وابسته به مشارکت و خارج شدن از دایره فعالیت های شخصی در جهت توسعه امری ضروری است. از این روست که مشارکت زنان به منزله بخش مهمی از نیروی توسعه و نابرابری جنسیتی به منزله یکی از مسایل و مشکلات مهم‏ جامعه شناخته شده‏ است. زنان روستایی، به عنوان عناصر تاثیرگذار فضاهای روستایی، به علت ناآگاهی از حقوق خود تا حد زیادی در معرض این تبعیض قرار دارند. ازاین رو، هدف مطالعه حاضر بررسی تاثیرات تبعیض جنسیتی بر میزان مشارکت پذیری زنان روستایی است. روش شناسی تحقیق توصیفی تحلیلی بوده که به صورت کتابخانه ای و میدانی انجام شده است. از روش پیمایشی در قالب 116 پرسش نامه خانوار، به بررسی افراد نمونه در 10 روستا از دهستان های رادکان و گلمکان شهرستان چناران پرداخته شده است. نتایج پژوهش نشان داده که بر اساس آزمونt، بیشترین اثر تبعیض جنسیتی بر کاهش میزان مشارکت اقتصادی زنان روستایی با میانگین رتبه ای53/3 است. همچنین نتایج آزمون رگرسیون نشان دهنده اهمیت نسبی تبعیض جنسیتی بر مشارکت پذیری زنان است. ازاین رو، می توان گفت از آنجا که زنان روستایی در زمینه اقتصاد روستا مشارکت زیادی دارند و در زمینه های دامداری، کشاورزی، باغداری و... همپای مردان کار می‏کنند، در زمینه اقتصادی بیشترین تبعیض را به خود اختصاص داده‏اند، زیرا با وجود مشارکت فراوان در این زمینه از امکانات و مزایای اقتصادی بهره چندانی نمی‏برند.

    کلیدواژگان: توسعه روستایی، تبعیض جنسیتی، دهستان های گلمکان و رادکان، زنان روستایی، شهرستان چناران، مشارکت
  • علی روحانی*، محدثه عابدی دیزناب صفحات 55-79

    پژوهش حاضر به مطالعه تراژکتوری شکل‏ گیری تبعیض جنسیتی در زندگی زنان طبقه متوسط شهر تبریز پرداخته است. با استفاده از رویکرد کیفی و روش نظریه زمینه‏ای و با استفاده از نمونه ‏گیری نظری تعدادی از زنان شهر تبریز انتخاب و مطالعه شدند. فرایند نمونه‏گیری نظری تا اشباع داده‏ها ادامه یافت. اطلاعات گردآوری شده با استفاده از کدگذاری باز، محوری و گزینشی تحلیل شدند و یافته‏ ها در قالب خط داستان (شامل 15 مقوله اصلی و یک مقوله هسته)، مدل پارادایمی ارایه شدند. به‏ طور کلی، نتایج تحقیق نشان دادند که زنان به واسطه فرهنگ با دوآلیته تبعیض و امید مواجه اند. این دوآلیته علاوه بر حاکمیت محدودیت‏های جنسیتی، از فرودست انگاری اجتماعی روانی زنان و... نیز منتج می‏شود. در چنین موقعیتی، استراتژی‏های مقابله (اتوپیای بازاندیشانه/ فرودست انگاری اجتماعی روانی/ بیش فعالی) در زنان فعال می‏شود. اما این استراتژی ‏ها مخاطراتی نیز برای این زنان به همراه دارند. در واقع، زنان در کنار همه تبعیض‏ها و مبارزه برای زدودن آن ها به امید رسیدن به جایگاه واقعی‏شان زندگی خودشان را با دوآلیته تبعیض و امید پیش می‏برند.

    کلیدواژگان: تبعیض جنسیتی، تراژکتوری، زنان، کلیشه‏ های جنسیتی
  • سمیه عرب خراسانی* صفحات 81-104
    تحلیل روایت جنسیتی از جدایی در پی بررسی مسئله جدایی از منظری سه گانه شامل روایت داوطلبان ورود به خانواده، ساختار جنسیت و نهاد خانواده است. برآیند این سه منظر، جایگاه و نقش موثر ساختار جنسیت در هویت تجویزی خود و نهاد خانواده در قاعده‏های جنسیتی و کارکردهای خاص آن را نشان می دهد. جهت نیل به این هدف از رویکرد تحلیل روایت و از مشارکت 30 زن و مرد دارای تجربه حداقل یک بار ازدواج و جدایی استفاده شد. نتایج بیانگر تاثیر جنسیت و تحولات متاخر آن در ذهنیت کنشگران و همچنین تقابل ناشی از این تحولات با نهاد قاعده‏مند خانواده است. کنشگران اجتماعی، به ویژه زنان، در تعبیر جدید خود از جنسیت و تجویزات آن با نهاد خانواده روبه رو می شوند و زمانی که قادر به ایجاد تطابق میان خواست خود و نهاد خانواده نباشند از آن خارج می‏شوند. بر این اساس، رویارویی جنسیت تحول یافته و نهاد خانواده عامل موثر بر جدایی در سطح میانه و نیازمند بررسی های دقیق تر تشخیص داده شد.
    کلیدواژگان: جنسیت، خانواده، روایت، زن، طلاق، مرد
  • حسین دانش مهر*، کمال خالق پناه، سهیلا زندی سرابسوره صفحات 105-129

    پژوهش حاضر به دنبال روایت‏های زنان روستایی از نابرابری جنسیتی در میدان آموزش است، این مقاله ضمن تفسیر موقعیت‏های فرودستی آنان، به کاوش در روایت زنان از وضعیت مناسبات آموزش جنسیت و عوامل برسازنده طرد از میدان آموزش و نابرابری جنسیتی در میدان آموزش می پردازد. برای این منظور از دستگاه نظری پی‏یر بوردیو به عنوان راهنمای کار و صورت بندی مفاهیم بهره جسته ‏ایم. این پژوهش در سنت روشی کیفی صورت گرفته و از روش تحلیل روایت مضمونی برای کشف و استخراج مقولات استفاده شده است که در آن ابزارهای مشاهده مشارکتی و مصاحبه عمیق جهت گردآوری داده ‏های مورد نیاز به کار گرفته شده است. میدان پژوهش حاضر مناطق روستایی شهرستان دهگلان است که با منطق نمونه‏ گیری کیفی و هدفمند علاوه بر نمونه ‏گیری از فضا (روستاهای بزرگ، متوسط و کوچک) نمونه ‏گیری هدفمند و نظری نیز از سوژه ‏های مورد مطالعه به عمل آمده که بر مبنای آن با 32 نفر از زنان 15 تا 35 ساله در 6 سکونت‏گاه روستایی با رعایت حداکثر تنوع مصاحبه ‏های عمیق به عمل آمد. داده‏های حاصل از روایت در قالب 78 تم اولیه، 36 خرده‏تم، 8 تم اصلی و یک تم نهایی کدگذاری و صورت بندی شدند. تم‏های اصلی حاصل از روایت‏ها عبارت اند از: جامعه ‏‏پذیری جنسیتی، مکانیسم تعمیق نابرابری اجتماعی، فقر مادی، فقر فرهنگی، عدم دسترسی به مراکز آموزشی، ازدواج زودرس دختران، محدودیت زنان در ورود به عرصه ‏های عمومی و بازتولید ساختار اجتماعی. مقوله نهایی نیز آموزش به مثابه یک میدان تولید نابرابری جنسیتی در مناطق روستایی است که داستان روایت‏های متکثر زنان حول آن شکل گرفته و بدان معنا بخشیده‏اند.

    کلیدواژگان: آموزش، بازتولید، تحلیل روایت، زنان روستایی، نابرابری اجتماعی
  • روح الله عرب*، محمد غلامرضاپور، پوریا کاظمی، هومن آدمن صفحات 131-150

    شناسایی عوامل موثر بر نگه‏داشت وجه نقد اهمیت زیادی دارد، زیرا کسری یا مازاد در نگه‏داشت وجه نقد می‏تواند شرکت‏ها را با مشکلات زیادی رو به رو کند. نتایج پژوهش ‏های اخیر نشان داد که یکی از عوامل تاثیرگذار بر نگه‏داشت وجه نقد، جنسیت مدیران است که در خصوص چگونگی این تاثیر دو نظریه رقیب در ادبیات مالی و حسابداری مطرح شده است. بر اساس نظریه ذخیره احتیاطی، مدیران ارشد زن به دلیل محافظه ‏کار بودن، اعتماد به نفس کمتر و خطرگریزی وجه نقد بیشتری را نگه داری می‏کنند. در مقابل، بر اساس نظریه نمایندگی، مدیران ارشد زن اخلاقی‏تر بوده و هزینه‏ نمایندگی را کاهش می دهند و در نتیجه وجه نقدی کمتری را نگه داری می‏کنند. از این رو، هدف پژوهش حاضر بررسی تاثیر جنسیت مدیران ارشد بر میزان نگه‏داشت وجه نقد، با توجه به نظریه‏ های ذخیره احتیاطی و نمایندگی است. فرضیه‏ های تحقیق نیز با استفاده از نمونه‏ای متشکل از 170 شرکت پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران طی سال‏های 1391 تا 1397 و با بهره ‏گیری از مدل رگرسیون چندمتغیره بررسی شد. یافته‏ های پژوهش حاکی از آن است که مطابق با نظریه ذخیره احتیاطی بین جنسیت مدیران ارشد و نگه‏داشت وجه نقد رابطه مثبت و معناداری وجود دارد. به ‏عبارت دیگر، شرکت‏های دارایی مدیران ارشد زن وجه نقد بیشتری نسبت به سایر شرکت‏ها نگه داری می‏کنند.

    کلیدواژگان: جنسیت مدیران ارشد، نگه‏داشت وجه نقد، نظریه‏ ذخیره احتیاطی، نظریه‏ نمایندگی
  • احمد دراهکی*، رضا نوبخت صفحات 151-172
    هنگامی که مفهوم برابری جنسیتی در تبیین باروری استفاده می شود، اغلب در رابطه با تغییرات تحصیلات و وضعیت اشتغال زنان تقلیل می یابد؛ در حالی که بخش مهمی از برابری جنسیتی به حوزه خانواده بر می گردد. با بهره گیری از نمونه گیری خوشه ای چند مرحله ای 600 زن 18 تا 44 ساله واجد شرایط در نقاط شهری استان بوشهر مطالعه شدند. نتایج تحلیل خوشه ای نشان دهنده دو سنخ متفاوت برابری جنسیتی درون خانواده در میان زنان پاسخگو بود. میزان مشارکت مردان در مراقبت از فرزند، مشارکت مردان در امور خانه، مشارکت مردان در امور بیرون از خانه (که با امور منزل در ارتباط است) و میزان مشارکت زنان در تصمیمات خانواده در سنخ اول کمتر از میانگین قرار داشت؛ درحالی که هر یک از متغیر های گفته شده در سنخ دوم بالاتر از میانگین قرار دارد. نتایج تحلیل چند متغیره نشان داد با کنترل سایر متغیرهای پژوهش احتمال قصد رفتن به توالی بالاتر فرزندآوری در خانواده های با ساختار برابری جنسیتی بیشتر نسبت به خانواده های با ساختار برابری جنسیتی کمتر حدود 56/2 برابر بالاتر است. بر اساس نتایج این پژوهش می توان گفت فرهنگ سازی و گفتمان سازی در جهت افزایش برابری جنسیتی درون خانواده در افزایش تمایلات زنان به فرزندآوری می تواند نقش مهم و تعیین کننده ای داشته باشد.
    کلیدواژگان: باروری، برابری جنسیتی، خانواده، قصد فرزندآوری، نظام های جنسیتی
|
  • Sarouye Mazhabi *, Reza Nasiri Hamed Pages 1-22

    Autonomy is one of the most important components of modernism which has connection with humanism in the realm of political and moral theories. Two important pillars of the autonomy are believing on Intellectual independence of the human subject and also having some ability to fulfillment of practical goals. However, the assumptions of autonomy have been criticized by different thoughts. One of the most important criticisms in the relation of autonomy especially in recent times, has been presented from the point of view of the ethics of care, particularly by reference to Carol Gilligan's views. By emphasizing the tolerant, dynamic and relational identities that emerge especially in women and their moral and psychological personality, the ethics of care has criticized the conventional notion of modern autonomy specially ethics of justice because of its emphasis on abstract, universal and ultra-contextual bases which is male discourse in its nature. So, in this paper, while expressing criticisms of the ethics of care on autonomy, would be presented the special narrative of ethics of care on the autonomy.

    Keywords: Autonomy, Identity, Ethics of Care, Ethics of Justice, Carol Gilligan
  • Tahereh Sadeghloo *, Shadi Khoub, Shirin Sahebi Pages 23-53

    In today's world, the acquisition of a socially affiliated personality and getting out of the circle of personal activities for development is essential. Therefore, the participation of women as an important part of the developmental force is significant and gender inequality, as one of the most important issues and problems of society, can threaten the social order, development, and even the political stability of society and disrupt the development process. Rural women, as the influential elements of rural areas, are largely exposed to this discrimination for various reasons such as ignorance of their rights. Therefore, the purpose of the present study was to investigate the effects of gender discrimination on the level of participation of rural women. The research methodology is a descriptive-analytical study carried out in the form of library and field studies. A sample survey in 116 households questionnaires was conducted in 10 villages of Rajkan and Golamkan villages in Chenaran city.The results of this study showed that, based on t test, the greatest effect of gender discrimination on reducing the economic participation rate of rural women with a mean score of 3.53 is. Subsequently,The beta value reflects the relative importance of gender discrimination in women's participation. Therefore, it can be said that since rural women participate in the field of rural economy and work in the fields of livestock, agriculture, horticulture and ... along with men, they are the most discriminating in the field of economics. Because, despite the large participation in this field, there is little interest in the possibilities and benefits of the economy

    Keywords: Rural Development, Gender discrimination, participation, rural women, Golmakan, Radekan rural district, Chenaran Township
  • Ali Ruhani *, Mohadeseh Abedi Diznab Pages 55-79

    The present study aims to study the trajectory of the formation of gender discrimination among middle-class women in Tabriz. Using a qualitative approach and grounded theory, a number of women in Tabriz were selected and studied using theoretical sampling. Theoretical sampling continues until data saturation occurs. Data were collected and analyzed using open coding, axial coding and selective coding and the findings were presented in the form of story line (15 main categories and one core category) and paradigm model. In general, the results of the study showed that women face dualism of discrimination and hope due to their culture. This duality results from women's psychosocial subordination in addition to the rule of gender constraints. In such situations, coping strategies (retrospective utopian / psychosocial subordination / hyperactivity) are activated in women. However, these strategies are also associated with some consequences in these women. In fact, women, besides all the discrimination and the struggle to eliminate them, live their lives with duality of discrimination and hope to achieve to their real place.

    Keywords: gender discrimination, gender stereotypes, trajectory, women
  • Somayeh Arab Khorasani * Pages 81-104
    gender narrative analysis of divorce is due to investigate this issue from a triple points including narration of individuals who wants to get married, structure of gender and the institution of family. The consequent of this triple points show the place and the influence of the structure of gender in prescribed identity of individual under its influence. To reach this result this paper apply narrative analysis approach with 30 men and women participant who have at least one experience of marriage and divorce. The result indicates that gender and its late transition in social actor's mentality and its counteract with the institution of family has great influence on the dissolution of family. Social actors, especially women, in their new interpretation of the meaning of gender have found it in contrast with family that made them decide to stay or leave. So the encounter of the evolved gender and the somehow fixed family form is the cause of divorce in middle range level and needs more and deeper investigation.
    Keywords: Narrative, divorce, gender, Man, woman, family
  • Hossein Daneshmehr *, Kamal Khaleghpanah, Soheyla Zandi Sarabsoure Pages 105-129

    Abstract The present study seeks to address rural women's narratives of gender inequality in field education, This article, while interpreting their subordinate positions, explores women's narratives of the status of education-gender relations and the factors that make up the field of education and gender inequality in education. To this end, we use Pierre Bourdieu's theoretical apparatus as a guide to the formulation of concepts. This research has been used in the tradition of qualitative method and the thematic narrative analysis method has been used to discover and extract categories in which participatory observation tools and in-depth interviews have been used to collect the required data. The field of study is rural areas of Dehgolan with qualitative and purposeful sampling logic in addition to space sampling (large, medium and small villages). It conducted in-depth interviews with 32 women aged 15-35 years in 6 rural settlements. The narrative data was coded and formatted into 78 initial themes, 36 sub-themes, 8 main themes, and one final theme. The main themes of the narratives are: gender socialization, deepening mechanisms of social inequality, material poverty, cultural poverty, inaccessibility of educational centers, early marriage of girls, restriction of women from entering the public sphere and reproduction. Social structure. The final issue is education as a field of production of gender inequality in rural areas, which has shaped and narrated the narrative of the multiple narratives of women around it. Keywords: Rural women, Social inequality, Education field, Content narrative analysis, Social structure reproduction.

    Keywords: Rural women's, Social inequality, Education field, Content narrative analysis, Social structure reproduction
  • Roohollah Arab *, Mohammad Gholamrezapour, Pouria Kazemi, Houman Adman Pages 131-150

    Identifying the factors affecting cash holding is important because a deficit or surplus in cash holdings can cause companies to have many problems. Recent research has shown that one of the influential factors on cash holdings is the CFO gender. According to the precautionary Savings theory, senior female executives hold more cash because of their conservatism, lower self-esteem, and risk aversion. In contrast, according to agency theory, female senior executives are more ethical and reduce agency costs and thus hold less cash. Therefore, the purpose of the present study is to investigate the effect of g CFO gender on cash holding, with regard to precautionary Savings and agancy theories. The research hypothesis was also investigated using a sample of 170 companies listed in Tehran Stock Exchange during the years 2012 to 2018 using multivariate regression model. The findings indicate that there is a significant positive relationship between CFO gender and cash holding according to the precautionary Savings theory. In other words, firms with senior female executives hold more cash than other companies. The results of the additional analysis also indicate that in larger firms, the relationship CFO gender and cash holding is weaker in older firms.

    Keywords: CFO Gender, Corporate cash holdings, Precautionary Savings Theory, Agancy Theory
  • Ahmad Dorahaki *, Reza Nobakht Pages 151-172
    When the concept of gender is used in explaining fertility it is often confined to changes in education and employment status of women. While an important part of gender equality returns to the family domain. Using multi-stage cluster sampling, 600 eligible women aged 18-44 years were studied in urban areas of Bushehr province. Cluster analysis results showed two different types of gender equality within the family among responsive women. Men's participation in childcare, men's Participation in Home works, men's Participation outside the home (related to home works) and women's participation in family decisions in first type was less than average, while each of the variables mentioned in second type are above average. Results of multivariate analysis showed that -by controlling other research variables- the probability of going to higher parity progression in families with a higher gender equality structure, it is about 2.56 times higher than in families with a lower gender equality structure. According to the results of this study, it can be said that culture and discourse in order to increase gender equality within the family can play an important and decisive role in increasing women's intention fertility.
    Keywords: fertility, Fertility intention, gender equality, family, Gender systems